Køkkener og kærlighed

Kök och kärlek

Hos Lirum Larum Leg gör vi verkligen vårt yttersta för att hjälpa vuxna runt barnen att enkelt och överskådligt skapa inspirerande miljöer där leken blir en källa till trivsel, glädje, närvaro och fördjupning.
Därför gläder vi oss över att, tillsammans med experterna Fie Hørby och Mie Kaae från Blackbird Institute, varje vecka få ge dig tips och inspiration för livet med barn. Här nedan hittar du Mies råd om hur du enkelt kan hitta små pauser i en hektisk vardag.

 

Mat är en av våra starkaste symboler för kärlek

Ta det lugnt. Njut av att vara i köket. Njut av maten, njut av barnen, njut av er gemenskap. Bättre vägledning finns inte!

Köket är kanske hemmets viktigaste rum idag, eftersom det ofta är hemmets hjärta. Här samlas vi och möts alla i familjen, samtidigt som vi fyller vårt grundläggande behov av att äta och bli mättade.

Matlagning är en av de mest effektiva vägarna till avkoppling, när det görs med omsorg och kärlek – för både barn och vuxna. Mat är kärlek. Det känner vi alla intuitivt, eftersom vi från livets första stund blivit ammade eller fått nappflaska. Därför förknippar barn mat med både kärlek och omsorg.

Köket är även en utmärkt plats där vi kan utveckla empati och känsla för gemenskap. Att laga mat – och för barn, att låtsas laga mat – är universellt och en viktig livskunskap att lära. Det tränar oss varje dag i att ta ansvar för varandra och visa omtanke.

Praktiska råd och inspiration för att skapa pauser i vardagen

Leksakskök och kärlek

TIPS #4: Gå till köket och njut av stunden!

Oavsett om du bakar, hackar, skivar, steker, odlar krasse, städar lådor eller knådar deg – spelar det ingen roll. Det viktiga är att du tar det lugnt och finner glädje i stunden. Att göra det är bland det finaste du kan erbjuda dina barn.

En vuxen som lagar mat eller diskar med engagemang och glädje i köket skapar en underbar atmosfär där barnen gärna vill vara med. Låt dem delta – gör inte matlagningen till ännu en snabb syssla. Sänk hellre kraven på perfektion.

Bakar du bröd? Ge dem lite mjöl på händerna så de kan känna på degen och forma en bulle. Gör du frikadeller? Låt barnen få ta på sig ett festligt förkläde och röra i färsen med en sked. Ge enkla uppgifter så att de kan bidra utan att det blir alltför komplicerat. Poängen är att det ska vara lätt och trevligt, så håller ni kvar den fina stämningen runt matbordet.
Kom ihåg: Om du själv börjar känna dig stressad är uppgiften för stor.

Under dagar då du inte har tid eller ork för att låta barnen delta i matlagningen, kan du istället bjuda in dem att ha sitt eget "kök i köket" eller ge dem lekmat, så de ändå får vara nära. Det ligger i barns natur att vilja efterlikna sina föräldrar, och här finns massor av värdefullt lärande – socialt och kognitivt. Barns medfödda längtan att samarbeta med vuxna märks tydligt genom deras vilja att härma både våra vanor och vårt sätt att vara.

Genom att laga mat tillsammans lär vi dem två viktiga saker:

  1. Att maten vi serverar vår familj på många sätt är en direkt symbol för vår kärlek och omtanke.
  2. Vi visar att det går att slappna av och njuta av både livet och gemenskapen.

 

- Av Mie Kaae, 24 februari 2018

 

Blackbird Institute är ett familjeterapeutiskt institut som erbjuder utbildningar inom relationskompetens, familjerådgivning och familjeterapi. Institutet grundades av Fie Hørby och Mie Kaae.

Fie Hørby är psyko- och familjeterapeut samt mamma till Rumle på 16 år, Liv på 11 år och Isak på 0 år. Hon har bland annat skrivit bästsäljaren “Drop Opdragelsen!” och boken “Om tonåringar – för föräldrar”.

Mie Kaae är fil.mag. i psykologi och kommunikation, författare till "Hvad vil du virkelig?" och utbildad inom dans- och kroppsterapi. Mie är också mamma till tre – Marvin på 12 år, Linus på 10 år och Havanna på 2 år.

Läs mer om Blackbird Institute här