
Skapad av Julie Wettergren. Ladda ner receptet som PDF här
För 12 bullar behöver du:
2 dl vatten
50 g jäst
2 ägg
1 msk olivolja
75 g grahamsmjöl
75 g quinoamjöl
50 g quinoaflingor
150 g vetemjöl
100 g dinkelmjöl
2 msk HUSK-frön
2 msk honung
1/4 tsk fint salt
50 g mycket finhackade (gärna i maskin) cashewnötter
Fyllning:
100 g mandlar70 g ren rå ekologisk mandelmassa
1/2 mogen banan
1/2 tsk kanel
Garnering:
80 % mörk ekologisk chokladPistagenötter
Cashewnötter
Frystorkade hallon (du kan även använda exempelvis torkade tranbär)
Så gör du:
Värm vattnet och lös upp jästen. Tillsätt ägg, olja och honung, och rör om. Därefter tillsätts alla mjölsorter, frön, flingor, malda nötter och salt. Låt degen jäsa i en timme. Förbered fyllningen genom att mala mandlarna i en matberedare. Tillsätt mandelmassa, banan och kanel och mixa i 30–60 sekunder.
Kavla ut degen på ett mjölat bord och skär den i 12 lika stora fyrkanter. Lägg en rejäl tesked mandel-/mandelmassafyllning på varje fyrkant och vik sedan in hörnen mot mitten. Nyp ihop degen för att sluta öppningarna (se bilder). Vänd bullarna och forma dem runda. Låt dem jäsa ca 40 minuter till och pensla med uppvispat ägg eller mjölk.
Grädda bullarna i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. När de svalnat, smält chokladen och bred över med en sked. Dekorera bullarna efter egen smak – här används frystorkade hallon som öron och näsa, pistagenötter som ögon och en cashewnöt som mun.
Lycka till!

